Paul Kusters

Paul Kusters

Paul Kusters (1966) studeerde van 1985 tot 1989 Monumentale Vormgeving en MO-B Tekenen en Kunstgeschiedenis aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht.

Van 1989 tot 2004 maakte Paul wekelijks: mediakarikaturen voor de Volkskrant. Economische cartoons voor het Financieele Dagblad en voor 8 regiokranten een politieke cartoon.

Sinds 2001 tekent 6 maal per week een actuele Toos en Henk die verschijnt in de dagbladen BN/DeStem, De Stentor, De Gooi- en Eemlander, Dagblad De Limburger, Limburgs Dagblad, Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, PZC, Tubantia, De Gelderlander en (sinds 2016) in het Algemeen Dagblad.

Tussen 2007 en 2016 maakte hij 6 maal per week een aflevering van de actuele cartoon Babs & Beer voor het Algemeen Dagblad.

Een dagelijkse animatie van Toos en Henk verscheen in seizoen 2014 bij RTL Late Night.

Het Limburgs Museum in Venlo wijdde een overzichtstentoonstelling aan het werk van Kusters, bestaande uit cartoons en schilderijen. De tentoonstelling duurde van september 2016 tot februari 2017.

In het Nederlands Stripmuseum in Groningen was er een overzichtstentoonstelling over Toos & Henk te zien van mei 2017 tot februari 2018.

Paul noemt zijn cartoonwerk een uit de hand gelopen bijverdienste uit zijn studententijd. Hij ziet zichzelf niet als cartoonist maar als beeldend kunstenaar die cartoons maakt. "Ik heb twee ateliers: eentje in mijn woning in Maastricht, waar ik cartoons teken. En het andere atelier bevindt zich bij een boerderij in Gronsveld, een kerkdorp vlak naast Maastricht. Hier ben ik eigenlijk nog liever. Een grotere ruimte met twee schildersezels en grote hoeveelheden druipende verf. Olieverfklodders en -vlekken die ik heel puur, zonder doek met m'n vingers, vlakke hand en paletmessen min of meer in balans probeer te krijgen tot een soort fotorealistisch beeld zonder kader. Geweldig fascinerend om te doen."